התמודדות פסיכולוגית עם גירושין
התמודדות פסיכולוגית עם גירושין
הארוע של גירושין הוא לא רק התמודדות עם פרידה מזוגיות משמעותית. בזמן גירושין הנפש עוברת טלטלה עצומה, שכן ההתמודדות היא של אבדן החלום של הקמת תא משפחתי והתמודדות עם ההשלכות הרבות שמתלוות לפירוק של המסגרת המשפחתית. כשיש למתגרשים ילדים ההתמודדות אפילו מורכבת יותר.
הרגשות המתעוררים בעקבות תהליך גירושין יכולים להתחיל כבר בתקופה שמתקבלת החלטה של אחד הצדדים להתגרש ולהימשך לכל אורך תקופת ההליכים המשפטיים וגם לאחר שכבר התהליך הפורמלי הסתיים.
הרגשות הלא נעימים והמפחידים כוללים צער, בדידות, דיכאון, אשמה, תסכול, חרדה, כעס ואף ייאוש. הרבה מתגרשים מפחדים מלהיות לבד ודואגים שעלולים להישאר לבד לתמיד. הרבה מתגרשים ומתגרשות מפחדים מהירידה ברמת החיים ומהפגיעה הכלכלית. עולים כעסים רבים על התנהגות קטנונית, עקשנות, התעללות נפשית וכמובן על בגידה במידה והתרחשה.
רגשות של אשמה ותחושת כישלון עולים אצל אלו שמאשימים את עצמם בחוסר היכולת לשמר את הזוגיות או על התנהגות שהובילה לפרידה.
מתגרשים שמרגישים שלא יהיו מסוגלים להשלים עם ההשלכות של הפרידה נוטים להרגיש חוסר אונים ודיכאון עצום.
כל הרגשות הכואבים האלו הם תגובה טבעית למשבר חיים קשה ותגובה טבעית למצב של אובדן ואבל. ההתמודדות הרגשית מתחילה בלא לפחד מהרגשות האלו ולקבל את הרגשות האלו כחלק מתהליך האבל שצריך לעבור בגירושין לפני שאפשר להמשיך הלאה לחיים חדשים אחרי גירושין.
מבחינה פסיכולוגית: תאפשרו לתהליך האבל לקרות
התהליך הרגשי דומה לאבל על אדם קרוב שנפטר. במקרה של מוות מקובל לדבר על שנת אבל. גם במקרה של גירושין מקובל לדבר על תקופת אבל. אבל זה לא רגש פשוט אחד, אלא תהליך רגשי שיוצר תגובות רגשיות שמשתנות. במקרים רבים הרגשות נעים אחורה וקדימה בין רגש של קהות חושים, שוק, מצב הכחשה, דיכאון , הקטנת האובדן לבין רגשות של זעם, פחד ושבריריות. בחלוף הזמן הצער הופך להיות מנת העבר ולא מופיע ביום יום. למעשה הזמן עושה את שלו.
הזמן שלוקח לאדם שמתגרש להמשיך הלאה בחייו שונה ממקרה למקרה. זמן האבל קשור באישיות ובעוצמת האובדן. גורמים נוספים שמשפיעים על הזמן של ההחלמה מגירושין: מי יזם את הגירושין, האם היתה בגידה, האם יש לזוג ילדים, מספר שנות הזוגיות ורמת התלות הרגשית בבן/בת הזוג.
טיפים להתמודדות עם רגשות מציפים
להמעיט בקשר עם האקס – ברגע שישנה אפשרות פרקטית מומלץ לא להתראות עם בן/בת הזוג לשעבר, לא להסתכל על תמונות או חפצים שמזכירים אותו או אותה. במידה וישנם ילדים משותפים מומלץ להגביל את הקשר לעניני הילדים בלבד. שיחות תיאום ניתן לעשות במסרונים במידה ושיחות הטלפון עם האקס גורמים להצפה רגשית שלילית.
לדבר – שיחות עם חברים או עם בני משפחה תומכים מקלים על המצוקה. לדבר זה עוזר. מומלץ לפנות לאנשים שיכולים להקשיב ולעודד אך תמיד צריך לקחת בחשבון את המינונים ואת מידת השיתוף. במידה ואין בסביבה חברים או בני משפחה שניתן לסמוך עליהם או שפנויים לשיחות כאלו, ניתן לחפש קבוצת תמיכה בה ניתן ל דבר עם אנשים שעוברים דברים דומים. קיימות קבוצות תמיכה גם באינטרנט שם ניתן לדבר באנונימיות.
כתיבת יומן אישי – לכתוב בערב לפני השינה או בכל שעה אחרת את המחשבות ורגשות זה כלי נהדר להכלה רגשית עצמית. כתיבה משחררת ומסדרת את המחשבות.
הסחת דעת – צפייה בתכנית טלויזיה או בסרט, גלישה באינטרנט, לצאת לבילוי מחוץ לבית, או כל פעילות אחרת שמעבירה את הקשב לערוץ אחר היא פעילות מבורכת. בזמן לחץ נפשי או כאב נפשי חשוב לאוורר את הנפש ולהסיח את הדעת. בזמן שמתנתקים מהמציאות שמכאיבה, הנפש צוברת כוחות התמודדות.
הרגעה עצמית – בזמן גירושין וגם בשנה הראשונה שלאחר הגירושין , הנפש פצועה. כשהנפש פצועה חשוב לגלות חמלה ורוך לעצמך.בזמן ההחלמה כדאי לפרגן לעצמכם פעילויות וחוויות מהנות ומפנקות.
גילוי תחומי עניין חדשים
מכל משבר ניתן לצמוח ולגדול. גירושין הם גם הזדמנות להתחלות חדשות. כאשר מפתחים תחביבים חדשים, תחומי עניין חדשים ומכירים אנשים חדשים, תחושות חוסר האונים והקורבנות מתחלפים בתחושות של שליטה על החיים ושמחה. הצטרפות לפעיליות חדשות כגון ספורט חדש או תחביב חדש מאפשרת גם הרחבה של הרשת החברתית ועוזרת להכיר אנשים חדשים. זה לכשעצמו עוזר מאד בהחלמה.
התנהגות שמחבלת בתהליך ההחלמה
כושר השיפוט נפגע בזמן שכואבים. מתוך רצון להקל על הכאב לעיתים בוחרים להתנהג בצורה שגורמת להרס עצמי ולא להחלמה.
רצוי להימנע משימוש בסמים , אלכוהול או מין מזדמן כדרך להרגיע את הכאב או בדידות
כדאי להימנע מלהיכנס מהר לקשר אינטימי חדש מתוך בדידות
כדאי להימנע מקבלת החלטות גדולות או רציניות בחודשים הראשונים אחרי גירושין
אולי יעניין אותך לקרוא גם על
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!